Splošni ajurvedski nasveti za poletje – sezono pite

Poletje, tako kot vsak letni čas, prihaja s svojo izrazito osebnostjo. Odvisno od vaše konstitucije, lahko poletje poveča vaš notranji občutek harmonije, ali pa poslabša eno od vaših prirojenih konstitucij.

Če vam je všeč poletje, bo vroče vreme harmoniziralo vaše telo in duha in uživali boste v preživljanju številnih ur na soncu. Ljudem, ki ne prenašajo vročine, pa bo prevroče, veliko se bodo potili, utrujeni bodo in izčrpani.

Vročina, dolgi dnevi svetlega sonca, ostra intenzivnost in transformativna narava sezone so neposredno v skladu s pita došo, zato velja poletje za sezono pita.

Eno od temeljnih načel ajurvede je, da se morajo naše navade, rutine in izbira hrane spreminjati z letnimi časi. Če poznate svojo konstitucijo, lahko dejansko naredite še bolj osebne korake, da uskladite svojo notranjo pokrajino s spreminjajočo se naravo letnih časov.

Da bi poleti ohranili telo in duha v ravnovesju, potrebujemo nekaj, kar hladi, pomirja in sprošča. Pita se ne sme poslabšati, zlasti pri ljudeh s prevladujočo pito. Poskrbite, da boste v tem vročem letnem času sledili dieti in življenjskemu slogu, ki uravnovesita pito. Uživajte osvežilne pijače in jedi. Zjutraj pred tuširanjem telo namažite s kokosovim oljem. Nosite ohlapna oblačila, pokrivalo in sončna očala, da se zaščitite pred sončnimi žarki. Opoldne ne ostanite predolgo zunaj. Kljub temu lahko uživate v sproščujočem sprehodu v hladnih večernih urah. Pred spanjem si na podplate nanesite nekaj osvežilnega kokosovega olja. Poleti so dovoljeni celo kratki dremeži podnevi.

Poletje ima tudi nekaj izrazitih značilnosti vate, zato boste želeli tudi ostati hidrirani, spodbujati stabilnost in uravnotežiti naravno ekspanzivnost in mobilnost vate s tihimi, sproščujočimi aktivnostmi.

Poleti naša telesa naravno hrepenijo po lahki hrani in majhnih obrokih, ki jih je lahko prebaviti, ker se agni (prebavni ogenj) – močan vir notranje toplote – razprši, da nas ohladi. Če ste v celoti prisotni pri obrokih, hkrati pa uživate v okusu in teksturi hrane, boste zmanjšali tveganje prenajedanja.

Poletje je čas, ko dajemo prednost sladkim, grenkim in trpkim okusom ter uživamo v hladni, tekoči, tudi rahlo mastni hrani. To je najboljši letni čas za uživanje svežega sadja in solat. Prav tako je odličen čas, da si privoščite sladke mlečne izdelke, kot so mleko, maslo, ghee, skuta, svež domač jogurt, občasno pa tudi sladoled.

Vsa nerafinirana sladila, razen medu in melase, hladijo in jih lahko v poletnih mesecih uživamo v zmernih količinah.

Za premagovanje vročine uživajte hladno vodo oz. vodo sobne temperature z meto ali limeto in malo surovega sladkorja, sladek lasi, hladilne zeliščne čaje, kot so poprova meta, sladki koren, komarček ali vrtnica, ali občasno pivo. Ledenim pijačam se je najbolje izogibati; motijo prebavni ogenj in ustvarjajo toksine v telesu.

Izogibajte se kislemu ali nezrelemu sadju, staranim sirom ter zelenjavi in začimbam, ki grejejo, kot so korenje, pesa, redkev, čebula, česen, ingver in gorčična semena. Poskusite se popolnoma izogibati zelo začinjeni hrani, kot sta čili ali kajenski poper.

Upoštevajte tudi, da se bo surova zelenjava (solate) bolje prebavila, če jo boste jedli za kosilo in ne za večerjo.

Poletje je čas za sladko sadje: jabolka, marelice, detelje, grozdje, hruške, ananas, avokado, gozdne sadeže, češnje, kokos, brusnice, mango, melona, papaja, sliva in granatno jabolko.