Pitru Paksha – prisotnost duš prednikov

Pitru Paksha

Dragi učenci in tisti, ki jih zanima Jyotish.

“Tišina prinaša modrost prednikov.”
“Spomnite se modrosti svojih prednikov, da bi postali modri.”
“Zanemarjanje prednikov prinaša nesrečo in bolezen.”

Vsako leto (na severni polobli) praznujemo Pitru Paksha.
To jesen od 29. septembra do 14. oktobra 2023.

Duše prednikov, ki so obtičale v posmrtnem prehodu (zaradi želja in pomanjkanja duhovne prakse), se bodo v naslednjih dneh poskušale ponovno povezati z vami ali vašo družino.

Počutili se boste izčrpani, razdraženi, depresivni … zaradi vibracij energijskega pritiska milijard duš prednikov in tistih, s katerimi imate karmično vez.

To edinstveno obdobje je priložnost za vas, da pomagate dušam svojih prednikov v posmrtnem prehodu. Tako kot služite svojim staršem in sorodnikom, imate tudi določene dolžnosti do njih, čeprav so že umrli.

Znaki, da duše prednikov prosijo za vašo pomoč:

 • nekateri člani vaše družine se nenehno soočajo s težavami,
 • predniki ali kače pridejo v vaše sanje,
 • ista vrana večkrat obišče vaš dom.

Kaj lahko storite, da pomagate svojim prednikom?

 • Pojte ime Shrī Gurudev Datta.
 • Izvedite ritual Shrāddha (vere).

Obred Shrāddha je treba izvajati vsak dan ali vsaj en dan med štirinajstdnevnim obdobjem Pitrupakshe, med postom. Ne izvajajte ga, če imate menstrualni ciklus.

1. korak: Ponudite hrano

Na zlatem, srebrnem ali bakrenem krožniku ponudite dušen riž, pomešan s črnim sezamom in kozarec vode. Pustite ga zunaj hiše: na balkonu, na dvorišču … Najboljši čas, da hrano ponudite prednikom, je med 11. in 16. uro.

 

2. korak: Molite za prednike

Molite in se pogovorite s predniki, naj pridejo prevzeti daritev. Molite k božanstvu Dattatreya, da bi duše vaših prednikov lahko uživale v obroku. Običajno pridejo v obliki vran.

 

 

3. korak: Ponudite vodo

Vzemite travo in jo zavežite kot prstan okoli desnega prstanca, medtem ko ste obrnjeni proti jugu. Med desnim palcem in kazalcem počasi nalijte vodo tako, da v levi roki držite kozarec vode. Voda naj teče na krožnik.

 

4. korak: Raztrosite daritev

Če vrana ni pojedla hrane do poznega popoldneva, jo je treba pred sončnim zahodom raztrositi v tekočo vodo. Če to ni mogoče, jo lahko raztrosite tudi v jezero ali zakopljete v zemljo. Ne nosite ostankov nazaj v hišo.

Če želite, prosim delite svoje izkušnje.

Ali veste, kateri planet predstavlja vaše prednike?

Odgovore pošljite na: salon@lineja.si.

Naslednja tema bo Sade Sati.

Ajurvedska prehranska podpora pri osteoporozi

Ajurvedska prehranska podpora pri osteoporozi

Lanena in sezamova semena, semena črne kumine, oreški, mlečni izdelki, hladno stiskano oljčno olje, temnolistnata zelenjava so živila, ki varujejo vaš organizem pred osteoporozo in blažijo njene posledice. K ajurvedski podpori pri osteoporozi spada tudi nekaj izbranih eteričnih olj in zelišč. Pomagajo tudi D vitamin, telovadba in ajurvedske terapije.

Sezamovo semena

Sezamova semena in olje so najbolj primerna za Vato. Sezam vsebuje minerale, kot so baker, magnezij, kalcij, omega-3 maščobe in beljakovine, ki so dobre za kostno tkivo. Uporabite lahko mešanico namočenih sezamovih semen ali pa jih potresite po solati.

Črna kumina (Nigella sativa)

Črna kumina je bogata s timokinonom, ki pospešuje celjenje zlomov. Ima antioksidativno in protivnetno delovanje, ki lahko igra določeno vlogo pri zdravljenju osteoporoze, saj je bila ta bolezen kosti povezana z oksidativnim stresom in vnetjem.

Mlečni izdelki

Mleko in mlečni izdelki so prav tako varovalno živilo pred osteoporozo. Polnomastno ekološko mleko, z dodatkom žafrana, kurkume, datljev in mandljev je odličen napitek za pred spanjem.

Oreščki

Koristni so mandlji, orehi ali pistacije. Orehi so bogati s kalcijem, magnezijem, omega 3 maščobnimi kislinami, vitaminom D12, vitaminom B6, fosforjem in folatom.

Lanena semena

Semena so bogata z beljakovinami, vlakninami in omega 3 maščobnimi kislinami. Vsebujejo tudi visoko koncentracijo α-linolenske kisline in kalcija, ki lahko izjemno izboljša zdravje vaših kosti.

Deviško oljčno olje

Tako kot sezamovo olje je tudi deviško oljčno olje najboljše za osteoporozo.

Zelena zelenjava

Če želite preprečiti osteoporozo, uživajte temno listnata zelenjava, kot so bok choy, kitajsko zelje, ohrovt, zelena zelenjava, repa, špinača, zelena pesa, okra, artičoke.

Eterična olja

Olja poprove mete, evkaliptusa, ciprese in limonske trave so koristna pri osteoporozi. Nekaj kapljic zmešajte z nosilnim oljem, kot je sezamovo olje ali kokosovo olje, in nanesite na vsa boleča področja.

Zelišča

Koristni so rdeči žajbelj (Salvia miltiorrhiza), timijan in kurkuma. Fitoestrogenska zelišča, kot so Šatavari (Racemoses špargljev), Ardžuna (Terminalia Arjuna), Ašvaganda (indijski ginseng) in druge ajurvedska zelišča in zeliščne mešanice.

Vit D

Vitamin D pomaga pri absorpciji kalcija. Telo proizvaja vitamin D, ko je izpostavljeno sončni svetlobi, dobi pa ga tudi prek hrane, na primer morske hrane in jajc.

Telovadba

Kot pravi pregovor, uporabite ali izgubite. Vaje z zmerno intenzivnostjo in tiste z utežmi ustvarjajo stres na kosteh in sklepih, kar pomaga pri nastajanju kosti. Ajurveda pravi, da to pomaga pri spodbujanju agina/specifičnega kostnega tkiva -asthi dhatu- kar predstavlja sam metabolizem kosti.

Ajurvedske terapije

Masaža z oljem – Abhyanga – se v ajurvedi zelo priporoča kot del dnevne rutine. Zelo vam bo koristilo, če jo boste vključili v svojo rutino vsaj enkrat na teden.

Pri metodi Anuvasana Basti v črevesju dlje časa zadržujete maščobo ali ghee. To je najučinkovitejši basti tretma za kostno tkivo in sprostitev mišic ter za pomiritev uma. Podobno lahko tretmaja, kot sta Abhyanga ali Kati Basti, povečata moč in gibljivost telesnih sklepov.

Po toči zvoniti je prepozno!

Kaj menite, kateri planet predstavlja padavine, nevihte in kaj povzroči, da pride do poplav? Razmislite, preden odgovorite.

To je retrogradni Neptun. Kot veste imajo retrogradni planeti večjo moč delovanja na nas in okolje, ker se gibljejo počasneje kot običajno, in počasneje od gibanja Zemlje.

Sonce, Luna, Merkur, Venera, Mars, ki so bližje Zemlji, imajo učinek na nas na osebni ravni. Medtem ko Jupiter in Saturn, bolj oddaljena planeta, vplivata na našo kolektivno zavest.
Neptun, Uran in Pluton so tisti planeti, ki so najbolj oddaljeni v naši galaksiji, a imajo precejšnji vpliv na vreme.

Neptun, bog morja, je povezan z obilico vode in padavinami. Prav zaradi omenjenega počasnega gibanja, in ker se nahaja še v vodnem znamenju ribe, voda intenzivneje narašča vse od 1. julija, in bo naraščala do 5. decembra 2023, ko se retrogradnost zaključi. Retrogradni Neptun je tudi vpet med dve malefična planeta, Saturna in Rahuja (severni vozel), dodatno prispeva, da poplave povzročijo katastrofo.

Tisti, ki imajo Neptuna v 4., 5. ali 10. hiši, so izpostavljeni posledicam poplav, kar vam lahko preverim v karti.

Vodo povezujemo s čustvi. Ste opazili, da so ljudje v tem času tudi čustveno občutljivi, bolj senzibilni, zlahka prizadeti zaradi pripomb?

Neptun povezujemo tudi s plodovnico, v kateri zarodek raste in LEBDI. V času lebdenja, ko je za vas skrbela mama, ste brezmejno uživali, ker je bilo za vas poskrbljeno. K temu občutku se Neptunski ljudje radi vračajo s prekomernim obiskom bolnice, kjer drugi poskrbijo za njih. Ali pa se s pomočjo drog, od katerih postanejo odvisni, vrnejo v občutek LEBDENJA.

Retrogradni Neptun v tem času vpliva tudi na vaše stremljenje, da drugi poskrbijo za vas.

V tem obdobju imate priložnost, da se povežete z duhovnim aspektom v sebi, z meditacijo, ali se prepustite kreativnosti ter ustvarjanju in najdete ta blažen občutek.

Preverite z analizo karte, kako Retrogradni Neptun vpliva na vas preko Live veda osebne djotiš analize.

4. septembra se bo Jupiter obrnil v retrogradno smer. Ali veste, kakšen vpliv ima Retrogradni Jupiter? Napišite odgovore na salon@lineja.si.

Pomad – čas za razstrupljanje

Po ajurvedi je pomlad čas, ko se telo naravno želi sprostiti nakopičenih toksinov in presežkov, ki so se nabrali v zimskih mesecih. To se lahko kaže kot počasna prebava, pomanjkanje energije in oslabljen imunski sistem. S podpiranjem naravnih procesov razstrupljanja telesa lahko spomladansko čiščenje pomaga izboljšati te simptome in spodbudi večjo vitalnost.

Eno od ključnih načel ajurvedskega »čiščenja« telesa je sledenje dieti, ki vključuje uživanje lažjih, lažje prebavljivih živil, kot so juhe, na pari kuhana zelenjava in žita. Nekatere začimbe in zelišča, kot so ingver, kurkuma in kumina, naj bi prav tako pomagale pri prebavi in izločanju.

Ajurvedsko priporoča tudi uporabo posebnih zelišč in dodatkov za podporo razstrupljanju. Na primer, triphala, mešanica treh sadežev, se pogosto uporablja za spodbujanje rednega izločanja in odstranjevanje toksinov iz telesa.

ingverjev čaj

Na splošno je lahko ajurvedsko spomladansko čiščenje močan način za podporo naravnim procesom zdravljenja telesa ter izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja. Z osredotočanjem na preproste, a učinkovite prakse, kot so prehrana, vadba in obvladovanje stresa, lahko posamezniki spodbujajo večjo vitalnost in odpornost na sezonske spremembe.

V ajurvedi veljajo jetra za enega najpomembnejših organov za razstrupljanje. Odgovorna so za predelavo in izločanje toksinov in odpadnih snovi iz telesa. Ajurveda zagotavlja celovit pristop k razstrupljanju jeter, ki poudarja pomen podpiranja naravne sposobnosti telesa za izločanje toksinov.

To lahko storite z uživanjem živil in zelišč, za katere je znano, da podpirajo zdravje jeter, kot so grenko zelenje, korenina regrata in pegasti badelj. Ta živila vsebujejo spojine, ki lahko pomagajo zaščititi jetra pred poškodbami in spodbujajo proizvodnjo žolča, ki je potreben za izločanje toksinov. Ajurveda priporoča tudi kurkumo, ki  je močno protivnetno zelišče, ki se običajno uporablja za podporo jetrom.

Ajurveda prav tako poudarja pomen ohranjanja zdravega prebavnega sistema za podporo delovanja jeter. To lahko vključuje prakse, kot je uživanje tople, kuhane hrane, ki je lahko prebavljiva, in izogibanje hladnim ali surovim živilom, ki lahko obremenijo prebavni sistem.

Poleg sprememb v prehrani ajurveda priporoča različne prakse za podporo razstrupljanja jeter. To lahko vključuje dnevno samomasažo, ki lahko pomaga stimulirati limfni sistem in izboljša cirkulacijo, ter vsakodnevno vadbo, ki lahko pomaga spodbujati zdravo prebavo in izločanje.

Pomlad – sezona kaphe

Pomlad je po ajurvedi sezona kaphe, ker so v tem času najbolj razširjene lastnosti kaphe, kot so teža, hlad in vlažnost.

Pomlad - sezona kaphe

Priporočamo, da sledite splošnim smernicam za uravnoteženje kaphe in zdrav prehod čez pomladansko sezono:

 • Vstajajte zgodaj, še pred sončnim vzhodom.
 • Redna telovadba je bistvenega pomena za spodbujanje prebave in presnove, pospeševanje cirkulacije in pomoč pri sproščanju nakopičene kaphe.
 • Uživajte lahko hrano: spomladi je najbolje jesti lažjo toplo hrano, ki je lahko prebavljiva. To lahko vključuje topla in lahka žita, kot so kvinoja, amarant in proso, pa tudi grelne začimbe, kot so ingver, cimet in črni poper. Priporočljiva je tudi zelenjava, kot so šparglji, listnata zelenjava in pesa, pa tudi stročnice, kot sta fižol mung in fižol adzuki.
 • Izogibajte se težki in mastni hrani – kot so mlečni izdelki, ocvrta hrana ter sladki ali slani prigrizki. Težka in mastna hrana lahko poveča kapho.
  Pijte dovolj tekočine – toplo vodo ali zeliščne čaje. To lahko pomaga izplakniti morebitno nakopičeno kapho in ohraniti telo hidrirano.
 • Uporabite poživljajoča eterična olja, kot so evkaliptus, poprova meta in bazilika. Ta eterična olja lahko pomagajo stimulirati čute in spodbujajo budnost, kar je koristno v sezoni kaphe, ko so prisotni občutki letargije in teže.
 • Poskrbite za svoje telo s suhim krtačenjem kože, inhalacijami in masažo s toplimi olji. To pomaga spodbuditi limfni sistem, pospešiti cirkulacijo in sprostiti nakopičeno kapho.