Minimalizem v letu 2021

Minimalizem je vse bolj v trendu v letu 2021, saj prinaša večji notranji mir od nenehnega zadovoljevanja želja z nakupi.Težko si predstavljamo, da bi družina z dvema zaposlenima staršema in otrokoma imela v lasti manj kot 100 stvari, vključno s pohištvom in avtomobilom.  

Tisti, ki minimalizem živijo, ga občutijo kot svobodo. Svoboda od lastnine, misli, strahov, stresa, odnosov, ki nas vežejo nase in obremenjujejo. Minimalizem je stanje duha, ki je osvobojen nepotrebne navlake. Materialne ali duševne.

minimalizem v letu 2021

Že stari Grki so poznali minimalizem. Knjiga Minimalizem avtorice Erice Layne zelo slikovito opiše njegova načela. Ko potrošništvo dosega svoj vrhunec, in moramo imeti vedno več, je izgorelost del vsakdana. Obdajajo nas reklamna sporočila, ki nam govorijo, kaj moramo kupiti ali imeti, kako moramo izgledati ali kaj naj počnemo. Če ne filtriramo čez sito lastnih potreb in želja, se hitro ujamemo v prepričanju, da nimamo dovolj. Kar pa ima za posledico občutenje nezadovoljstva in neizpolnjenosti.

Vse več ljudi prihaja do točke, ko se zaveda tega.

Ste opazili, da se bolje počutimo po kakšni »čistki«? Ko odstranimo stare kose oblačil, staro dekoracijo v stanovanju, staro šaro v sobi za odlaganje.

Minimalizem nas uči, da zavestno se odločamo, kaj bomo kupili in česa ne, oziroma kaj potrebujemo in česa ne. Prav tako se zavestno se odločamo koliko časa bomo posvetili sebi, drugim, preživljanju na spletu, ….

Ko se pričnemo zavedati, da nas materialne stvari dušijo, namesto zadovoljujejo smo pripravljeni razmišljati razmišljanje o sebi in svojih potrebah ter o svojih vrednotah.

minimalizem v letu 2021
Svoje otroke učimo minimalizma predvsem z zgledom. Seveda namesto neomejene količine igrač ali oblačil ter drugih materialnih stvari jim posvetimo raje svoj čas. Naprimer ko nam otrok reče, da si želi tablico, mu lahko odgovorimo z vprašanjem: »Pa jo potrebuješ?« Njihovi argument je, da si jo želi, ker jo imajo tudi njegovi sošolci. Pomagamo jim razumeti kaj je želja in kaj potreba, da ločijo med njima. Dobro je da se otrok začne učiti, da je nemogoče izpolniti vse želje, ali potrebe, ki so umetno ustvarjene.

Letos 2021 je trend minimalizma vse bolj v porastu, saj si vsi želimo več notranjega miru, občutenja sreče in zadovoljstva.

Kozmos nas podpira in zelo ugoden čas, da pričnemo uvajati minimalizem v svoje življenje je od 14.marca do 13.aprila 2021.
Preverimo svoje omare, police, škatle, ….predvsem klet in podstrešje in spustimo stvari iz svojega življenja, ki nam ne koristijo več.

Priporočamo sledečo  literaturo za ideje, smernice in učenje minimalizma:

Knjige o minimalizmu:
Minimalizem, Erice Layne
Minimalizem, živeti s smislom, Millburn in Nicodemus

Dokumentarec:
Minimalizem: dokumentarec o pomembnih stvareh v življenju (Minimalism: A Documentary About The Important Things)
Prava cena (The True Cost),
Mož brez vpliva (No Impact Man).

 

 

Pripovedovanje zgodb – deljenje družinskih zgodb z otroki

Če otrokom pripovedujete zgodbe, jim pomagate razvijati intelekt, pismenost in podprete njegov čustveni razvoj. Študije so pokazale, da otroci, ki so vešči branja prihajajo iz družin, kjer se ustni jezik uporablja na različne načine – in pripovedovanje zgodb je ena izmed njih.

Zakaj pripovedovati svojo družinsko zgodbo otroku?
Družinske zgodbe so odličen način, da komunicirate in se povežete s svojimi otroki. Vrednote v zgodbi se prenesejo tudi na otroke. Neprecenljiva izkušnja preko družinske zgodbe, bo otroku pomagala oblikovati močne spomine, ki jih bo imel vse življenje.

pripovedovanje zgodb

Različne vrste družinskih zgodb
Obstajajo različne družinske zgodbe, ki jih otroci radi poslušajo:
Zgodbe o otroških izkušnjah staršev in starih staršev. Igre, ki ste jih igrali, zabava, ki ste jo imeli, težave, v katere ste se znašli, prijetna presenečenja in lekcije, ki ste si jih naučili.
Otroku opišite njihov dan rojstva, priprave pred rojstvom – o številnih stvareh, ki ste jih morali načrtovati, kupiti in pripraviti samo za njih. Ne pozabite, počutiti se morajo pomembne. Ne omenjajte pa koliko težav so vam povzročili, razen če bo zgodba sprožila smeh!

Kako začeti?
Sledite 4 preprostim korakom:
1.) Vzemite si nekaj časa, da razmislite o svojem otroštvu in izkušnjah, ki so jih starši ali stari starši delili z vami.
2.) Napišite stvari, ki bi radi, da bi se jih zapomnili vaši otroci. To so dogodki, ki jih morate vključiti v svojo zgodbo.
3.) Izberite primeren čas in kraj, kjer boste lahko udobno pripovedovali zgodbo.
4.) Zgodbo delite z otroki, ko ste vsi sproščeni in pripravljeni uživati.
pripovedovanje zgodb

Knjige za za navdih kako pripovedovati družinsko zgodbo
Če potrebujete pomoč, poiščite navdih v knjigah:

1.) Moč in obljuba družinskega pripovedovanja zgodb, Eileen Silva Kindig, Intervarsity Press (Downers Grove, Illinois)
2.) Črne ovce in poljubljanje bratrancev – Kako nas oblikujejo naše družinske zgodbe, avtor Elizabeth Stone, Penguin Books (ZDA)
3.) Pripovedovanje lastnih zgodb – Za pripovedovanje zgodb v družini in učilnici, javni nastop in osebno pisanje dnevnika, Donalda Davis, August House (Little Rock)

Pompozen zaključek leta z intenzivnimi vplivi planetov

Letošnje leto se pompozno zaključuje z dogodki, ki si bodo sledili

 napoved za leto 2021

14. decembra
Sončni mrk in Kalasarpa joga

V času Kalasarpe joge, ko so vsi planeti ujeti med Rahuja in Ketuja (severni in južni astronomski vozel) nas čaka težko predelovanje skupne karme. Koronavirus je primer kolektivne karme.
Sončni mrk v Gandanti bomo občutili kot globalne spremembe, lahko v obliki neviht, viharjev ali potresov.

Mars v Gandanti
Mars v Gandanti bo sprožil veliko napetost in stvari bodo lahko izven našega nadzora, zaradi presežka energije in čustev tik preden bo vstopil v znamenje ovna med 21. in 24. decembrom.

Kako boste vi občutili te vplive? 

21. decembra
Konjunkcija Saturna in Jupitra
21..december predstavlja duhovni preboj na kolektivni ravni. Saturn in Jupiter se bosta združila na 6 stopinji Kozoroga. Intenzivno poglobljen duhoven dan nam daje podporo za duhovni preboj s številnimi uvidi in spoznanji, ki traja vse do 5. aprila 2021 dokler Jupiter ne zapusti to znamenje.

napoved za leto 2021
 
24. decembra
Mars zapušča znamenje rib
V zgodovini, ko se je retrogradni Mars nahajal v znamenju Device, so se vedno vrstile katastrofalne pandemije. Sedaj ko se Mars nahaja v znamenju rib (nasproti device), je Coronavirus na vrhuncu. 24. decembra Mars zapusti znamenje rib, zato lahko pričakujemo izboljšanje situacije.

Kako boste vi občutili te vplive? 

25. do 31. december
Čas celjenja družinskih odnosov. Možnost za ozdravitev družinskih zamer in nesoglasij, ko delujemo iz brezpogojne ljubezni in razumememo, da je vsak član del družine. Poskusimo razumeti vsak pogled in delovanje in ga sprejeti v srcu.

Djotiš vpogled v vaše leto 2021 

Pred nami je 2021 in astrološki vpogled vam bo razkril vse kar lahko pričakujete v tem letu, celotno karmično popotovanje vaše duše.

Kaj se obeta vam in vašim ljubljenim v letu 2021 ?

Izvedeli boste kam najbolje usmeriti energijo za čim večjo rast in kje so izzivi. Področja, na katera se bom osredotočila, vključujejo ljubezen, kariero, finance, zdravje, potovanja in duhovnost. Svetovanje vas informira in usmerja k bolj premišljenim odločitvam.

Spoznali boste bližajoče se globalne spremembe in kako te vplivajo na vas. To svetovanje vam prinese smernice in pripravljenost, da aktivirate vaše polne potenciale in sledite zemljevidu zvezd k lastnemu uspehu.

Pridružite se mi, ko vam dam jasne in praktične napotke za uspešno krmarjenje skozi leto 2021.
Več…

napoved za leto 2021

 

Piše in svetuje Aleksandra Klemenc, astrologinja, ki ima za sabo več kot 10 let resne prakse. Izobraževala se je tudi pri indijskem astrologu dr. Pai Arjuni, pri dr. ajurvede B.A.M.S. Saurabh-u in Guruji Ma (v Ameriki) za sadhano – usklajenost z naravnimi ritmi in zdravljenja maternice in več let delovala znotraj nutricionistične organizacije Shankara, kjer si je pridobila praktična znanja. Trenutno sodeluje z nutricionistično organizacijo AVP.

 

 

 

Razstrupljanje telesa po ajurvedi, Lineja

Jesensko razstrupljanje po ajurvedi, svetuje Dr. Dinill

Jesen je učinkovit čas za razstrupljanje in uvajanje pozitivnih sprememb, da zdravi pričakate zimo.

Narava se jeseni in spomladi spreminja. Po ajurvedi, ste znotraj teh dveh odbdobij podprti, da tudi vi svojemu telesu podarite z razstrupljanjem spremembo. S tem odvržete, tisto kar vaše telo ne potrebuje več. Tako kot drevesa odvržejo v jeseni liste in plodove!

Razstrupljanje telesa po ajurvedi, Lineja
Kako se lotiti jesenskega razstrupljanja po ajurvedi?
Razstrupljanje traja par dni. Odvisno je od vrste vašega metaboličnega sistema, kateremu pripadate in ga določi ajurvedski zdravnik z pulzno diagnostiko. A veljajo nekatera skupna načela raztrupljanja.

Izločite sveže stisnjene sokove, ter smoothije
Sveža topla limonada pospešuje izločanje strupov iz telesa. Medtem ko drugi sveže pripravljeni sokovi povečujejo element zraka v telesu, s tem pa občutek hladu in mraza. Jeseni prinašajo izčrpanost namesto osvežitev. Preprečujejo dobro prekrvavitev. Sprožijo dehidracijo, ter posledično zaprtje, vetrove ter občutenje tesnobe. Posledično se pojavijo težave s spanjem.

Pijte toplo prekuhano vodo in zeliščne čaje
Topla voda je odlična podpora tudi pri razstrupljanju in odvajanju strupov iz telesa. Predstavljajte si vodo, ki deluje kot tuš, ki spira vse nečistoče iz vašh organov. Pripomore k hidraciji telesa, obenem pa pomaga v telesu ohranjati toploto. Toplo vodo pijete čez cel dan. Pred spanjem popijete 2-3 kozarce tople vode, saj med spanjem potekajo najintenzivnejši procesi detoxifikacije, ko telo opravlja metabolične procese. S tem podprete te procese, zjutraj pa se prične intenzivno izločanje toxinov iz telesa preko urina.
Priporočamo vam pitje tudi ogrevalnih zeliščnih čajev. Jeseni se prileže ingverjev čaj z limono za ogrevanje in detox. Vaš spanec bo rahel, če ga boste pili zvečer.
Izogibajte se alkoholu ali kofeinu.
Razstrupljanje telesa po ajurvedi, Lineja
Jejte toplo sezonsko hrano  
Tople jedi na žlico so prava izbira za jesenske dni. Pripravite enoločnico z pisano mešanico zelenjave, ki ji dodate eno žitarico in eno stročnico. Uporabite ogrevalne začimbe kot so: kuruma, ingver, poper, kumina. Namesto olja pa uporavite ghee maslo. Juhi dodajte čajno žličko črnega sladkorja, saj ajurveda zagovarja harmoničnost vseh 5 okusov. Črni sladkor bo pospešil metabolizem.

Oljenje telesa
Predno greste pod prho nanesite na kožo bogato teksturo sezamovega olja. Poseben topel in bogat vonj ter lastnosti sezama bodo spodbudile limfo k delovanju in povečani prekrvavitvi, ko boste nežno vtirali olje vzdolž limfnih kanalov. Največ poudarka namenite predelom pod koleni, pod pazduho in popku.
Razstrupljanje telesa po ajurvedi, Lineja
Savna ali kopel
Privoščite si kopel ali savno ob razvajanju z čudovitimi dodatki eteričnih olj. Osvobojeni toxinov boste zčutili lahkotnost vašega telesa.

Rekreacija in telovadba
Privoščite si zadosti rekreacije ob lepih sončnih dnevih. Izberite si rekreacijo, ki vas bo spremljala čez jesenske in zimske dni.
Različne jogijske asane pripomoreju k raztrupljnju.
Razstrupljanje telesa po ajurvedi, Lineja
Globok in sprostilen spanec
Zagotovite si zgodnji odhod v posteljo do 21. ure zvečer in si privoščite minimalno 8 ur -9 ur spanca. Več spanca več lepote:). Vaše telo bo imelo dovolj časa, da se regenerira.

Kakšne osebne spremembe lahko pričakujete v obdobju od 19.9.2020 do 16.3.2022?

Kakšne osebne spremembe lahko pričakujete s septemberskim premikom karmične osi v novi astrološki znamenji?

Pozicija karmične osi je zelo pomembna v rojstni karti. Razkriva odelovanje karme. Eno leto in pol se severni in južni karmični vozel nahajata v enem od astroloških znamenj, potem pa preideta v novo. Ta prehod v novi znamenji smo lahko zelo občutili v septembru 2020, ko je Ketu južni vozel prehajal iz ognjenega znamenja strelca v vodno znamenje škorpijona. Ko sta v stik prišla ogenj in voda so se ustvarjali veliki pritiski – na kolektivni ravni kot tudi osebni.

Kakšne osebne spremembe vam bo prinesla nova pozicija osi v obdobju 19.9.2020 – 16.3.2022? Katere priložnosti vas čakajo, na katerih področjih?

osebne spremembe

Za ovne
Poslovno se vam bodo odpirale nove priložnosti in to je dober čas za služenje, a le z lastnim delom. Posvečali se boste družinskim zadevam. Osvobodii se boste odvisnosti, ki ima ozadje v vašem otroštvu, ko ste bili ponižani. Osvobodili se boste preteklosti in našli svojo notranjo osebno moč. Pri dedovanju se ne nadejajte, da boste deležni dediščine.

Za bike
Veliko se vam bo dogajalo zato morate paziti na fokus. To je čas za osebnostne spremembe. Vaš pristop do ljudi se bo spremenil. Zamenjali boste družbo. Lahko se pojavijo težave v partnerstvu, če ste ga nekaj časa zanemarjali. Vse bo prišlo na dan, kar ste pometli pod preprogo.

Za dvojčke
Vleklo vas bo v tujino. V vaše življenje bodo prihajali ljudje iz preteklosti, s katerimi boste morali še nekaj razčistiti. Na delovnem mestu boste dobili nove sodelavce. Prišlo bo do več sprememb. Pozornost usmerite krepitvi imunskega sistema. Osvobajajte se stresa.
To ni čas za nove začetke.

osebne spremembe

Za rake
Če imate otroke, jim boste posvečali veliko pozornosti. Če so starejši, se boste soočali z občutkom osamljenosti, ker bodo odšli od doma. Postali boste kreativni in lahko boste pričeli pisati. Spoznali boste zelo vplivne ljudi, prijatelje, ki vam bodo pomagali narediti korak naprej v življenju. Ljudje vam bodo pomagali. Prejeli boste denar, in pridobili vpliv.

Za leve
To je čas kariere. Lahko, da boste zaradi nje menjali kraj bivanja. Imate možnost napredovanja. Lahko se potegujete za šefovsko pozicijo. Težave in razreševanje odnosov v domu. Predvsem z mamo.

Za device
To čas vas podpira za univerzitetna ali nova napredna izobraževanja. Razčiščevali boste odnos z očetom. V tem obdobju pa se bodo poslabšali odnosi z mlajšimi brati in sestrami. Veliko boste potovali.

Za tehtnice
Stvari iz preteklosti se bodo razčistile v družini. Bolj se posvetite družini, očitno ste premalo z njo. Imate možnost dobiti denar, ki vam ga ljudje dolgujejo. Ali pa boste nekaj podedovali. Deanar bo prihajal bolj preko drugih, kot da bi ga sami ustvarjali in služili. V tem obdobju boste imeli težave z služenjem.

Za škorpijone
Počutili se boste nepovezani z okolico, v tem obdobju boste mace izklopljeni. Čakajo vas intenzivne osebne spremembe. Če želite shujšati, je to pravi čas saj imate veliko kozmične podpore. Čakajo vas naporno obdobje z partnerjem/ko. Imeli boste občutek kot da se je vse zgrnilo nad vas.

Za strelce
Mislili boste na ljudi, ki jih niste videli že dalj časa in se z njimi ponovno povezali. Posvetite se zdravju in spremembam s katerimi bi okrepili svoj imunski sistem. Vaši sodelavci bodo v tem obdobju postali težavni in veliko težje vam bo na delovnem mestu.

Za kozoroge
Skrb za otroke bo na vašem 1. mestu. V kolikor nimate otrok, se bo v tem obdobju v vas prebudila močna želja po otrokih. Če iamte željo napisati knjigo je to pravi čas. To je tudi čas za novo romanco, ko jo najmanj pričakujete. Nekateri prijatelji bodo zapustili vaše življenje. Lahko da boste ugotovii, da se ne želite več družiti z njimi in da jih ne potrebujete več v svoji bližini. To je težji čas za odnose z starejšimi brati in sestrami in prihajalo bo do nesoglasij.

Za vodnarje
Sigurno pa bo prišlo tudi do sprememb v službi. Dobili bste novega šefa. Prav zaradi teh sprememb, se bo v vas pojavila želja po spremembi in da naredite nov korak na poslovnem področju. Spremnenili boste službo. Pojavile se bodo težave z starši, posebaj z mamo. Ta čas za vas ni dober za menjavo avta.

Za ribe
Rešeali boste težave z mlajšimi brati in sestrami. V tem obdobju se lahko soočate z izgubo očeta. Zato je to pravi čas, da delate na odnosu z njim. Lahko, da bodo nekatere stvari z očetom prišle na površje. Veliko boste potovali in raziskovali, ter se udeleževali tečajev. Pritegnilo vas bo neko duhovno izobraževanje. Pričeli se boste spraševati kaj je namen življenja. Menjali boste svoja prepričanja.

osebne spremembe

Če želite poglobiti znanja iz astrologije in izvedeti več vabljeni