Vpliv mrkov na naša dejanja

Čas mrkov 2022

Sončev mrk 25.10.22, lunin mrk 8.11.2022.

Vpliv mrkov na nas je res fascinanten. Ko se zgodi, se ne zavedamo, da je v ozadju prav ta postavitev, ko sta luna ali sonce zasenčena. To vpliva na zasenčenost našega uma, misli ali ega.

Prijatelj mi je pripovedoval, da je na dan luninega mrk skoraj podpisal pomembno pogodbo. Vsebovala je pogoje, ki bi bili zanj zelo škodljivi. Deloval je, kot bi bil hipnotiziran. Novi pogoji poslovnega sodelovanja so se mu zdeli fantastični, čeprav bi lahko s podpisom pogodbe z novimi pogoji svoje podjetje, skupaj s kupci, popolnoma predal drugemu podjetju.

Medtem so si tri prijateljice na dan sončevega mrka privoščile razvajanje. Šle so si urejati novo pričesko – trajno kodranje ravnih las, kar je bila njihova dolgoletna želja. Si predstavljate koliko usklajevanj, da so vse tri našle čas na določen dan. Ki je slučajno sovpadal s sončevim mrkom? In kakšen je bil rezultat? Vse tri so morale svoje lepe dolge lase pristriči čisto na kratko, ker jih je trajna popolnoma uničila, skurila!

Popoln sončev mrk nastopi, ko Luna popolnoma prekrije Sonce. Na Zemljo meče popolno senco. V energijskem smislu v tem trenutku primanjkuje svetlobe za trezne odločitve in pozitivne rezultate.

Ko Zemlja popolnoma pokrije Luno, nastopi popoln Lunin mrk. Kot v transu nas vodi magična sila, da naredimo lahko delanje, ki ga kasneje obžalujemo.

25. 10. 22, v času sončevega mrka, bodo v ospredju odnosi. Želimo se premakniti in narediti spremembo v smeri neodvisnosti, vendar nam ti dnevi ne bodo v podporo, saj bo v ospredju le naš ego. Če smo ozavestili, da nas odnosi omejujejo, ali celo, da nas ljudje izkoriščajo, vedimo, da smo močni in hitri kot veter, vendar ranljivi. Delajmo na tem aspektu. Za postavljanje ostrih mej v odnosih, prekinitev odnosa, ali odpoved v službi, počakajmo na ugodnejši dan, saj bi lahko kasneje obžalovali ali občutili krivdo.

8. 11. 22, v času luninega mrka, bodo v ospredju naša čustva na nivoju odnosov. Okolje, v katerem se nahajamo, nas bo nenadoma začelo zelo omejevati. Želeli si bomo preboja, tako kot otrok, ki zapustiti maternico. Ambicioznost, želje po uspehu in materialnih dobičkih nas te dni lahko vodijo k napačni presoji situacije in tveganim odločitvam, ki bi jih obžalovali.

Vas zanima, kdaj je najugodnejši trenutek za odpoved, prekinitev odnosa ali drugo spremembo v odnosih?
Naročite se na individualno svetovanje za izbiro najugodnejšega trenutka za pomembne življenjske dogodke.

 

Vpis v online šolo Djoisha Life veda

Za vsa vprašanja o študiju djotiša lahko pokličete na GSM 040 811 805 ali pišete na: salon@lineja.si.

Pred vpisom v šolo se lahko tudi najavite na brezplačni informativni posvet.

Splošni ajurvedski nasveti za poletje – sezono pite

Poletje, tako kot vsak letni čas, prihaja s svojo izrazito osebnostjo. Odvisno od vaše konstitucije, lahko poletje poveča vaš notranji občutek harmonije, ali pa poslabša eno od vaših prirojenih konstitucij.

Če vam je všeč poletje, bo vroče vreme harmoniziralo vaše telo in duha in uživali boste v preživljanju številnih ur na soncu. Ljudem, ki ne prenašajo vročine, pa bo prevroče, veliko se bodo potili, utrujeni bodo in izčrpani.

Vročina, dolgi dnevi svetlega sonca, ostra intenzivnost in transformativna narava sezone so neposredno v skladu s pita došo, zato velja poletje za sezono pita.

Eno od temeljnih načel ajurvede je, da se morajo naše navade, rutine in izbira hrane spreminjati z letnimi časi. Če poznate svojo konstitucijo, lahko dejansko naredite še bolj osebne korake, da uskladite svojo notranjo pokrajino s spreminjajočo se naravo letnih časov.

Da bi poleti ohranili telo in duha v ravnovesju, potrebujemo nekaj, kar hladi, pomirja in sprošča. Pita se ne sme poslabšati, zlasti pri ljudeh s prevladujočo pito. Poskrbite, da boste v tem vročem letnem času sledili dieti in življenjskemu slogu, ki uravnovesita pito. Uživajte osvežilne pijače in jedi. Zjutraj pred tuširanjem telo namažite s kokosovim oljem. Nosite ohlapna oblačila, pokrivalo in sončna očala, da se zaščitite pred sončnimi žarki. Opoldne ne ostanite predolgo zunaj. Kljub temu lahko uživate v sproščujočem sprehodu v hladnih večernih urah. Pred spanjem si na podplate nanesite nekaj osvežilnega kokosovega olja. Poleti so dovoljeni celo kratki dremeži podnevi.

Poletje ima tudi nekaj izrazitih značilnosti vate, zato boste želeli tudi ostati hidrirani, spodbujati stabilnost in uravnotežiti naravno ekspanzivnost in mobilnost vate s tihimi, sproščujočimi aktivnostmi.

Poleti naša telesa naravno hrepenijo po lahki hrani in majhnih obrokih, ki jih je lahko prebaviti, ker se agni (prebavni ogenj) – močan vir notranje toplote – razprši, da nas ohladi. Če ste v celoti prisotni pri obrokih, hkrati pa uživate v okusu in teksturi hrane, boste zmanjšali tveganje prenajedanja.

Poletje je čas, ko dajemo prednost sladkim, grenkim in trpkim okusom ter uživamo v hladni, tekoči, tudi rahlo mastni hrani. To je najboljši letni čas za uživanje svežega sadja in solat. Prav tako je odličen čas, da si privoščite sladke mlečne izdelke, kot so mleko, maslo, ghee, skuta, svež domač jogurt, občasno pa tudi sladoled.

Vsa nerafinirana sladila, razen medu in melase, hladijo in jih lahko v poletnih mesecih uživamo v zmernih količinah.

Za premagovanje vročine uživajte hladno vodo oz. vodo sobne temperature z meto ali limeto in malo surovega sladkorja, sladek lasi, hladilne zeliščne čaje, kot so poprova meta, sladki koren, komarček ali vrtnica, ali občasno pivo. Ledenim pijačam se je najbolje izogibati; motijo prebavni ogenj in ustvarjajo toksine v telesu.

Izogibajte se kislemu ali nezrelemu sadju, staranim sirom ter zelenjavi in začimbam, ki grejejo, kot so korenje, pesa, redkev, čebula, česen, ingver in gorčična semena. Poskusite se popolnoma izogibati zelo začinjeni hrani, kot sta čili ali kajenski poper.

Upoštevajte tudi, da se bo surova zelenjava (solate) bolje prebavila, če jo boste jedli za kosilo in ne za večerjo.

Poletje je čas za sladko sadje: jabolka, marelice, detelje, grozdje, hruške, ananas, avokado, gozdne sadeže, češnje, kokos, brusnice, mango, melona, papaja, sliva in granatno jabolko.

Djotiš napoved za 2022 po znamenjih

Leto odnosov in rezanja vezi 2022
Knjiga Pollyana je bila objavljena prvič leta 1913 in je navdušila širok krog ljudi z igro zadovoljstva. Pravila igre so, da v vsaki stvari najdemo kaj dobrega. V letu 2022 bomo bolj kot kdajkoli potrebovali ta način gledanja. Porterjeva opisuje sposobnost sirote enejastletnice, ki si je želela porcelanasto punčko za božič, a je od donatorjev prejela bergle. Seveda je bila hudo razočarana. A v njeno zadovoljstvo je ta otrok spoznal, da so bergle čudovito darilo, ki jo opominjajo, da jih ne potrebuje.

Djotiš napoved za 2022 po znamenjih

Severni vozel se bo nahajal v ozvezdju Krittike do 12. julija 2022. To ozvezdje je blagodejno, ko gre za zdravljenje. V Ajurvedi se smatra, da so kopeli prve dni po prazni luni od 3.1. do 8.1.2022 zdravilne. Ritualno se poslovimo od starega leta, izrečemo v mislih kaj bi želeli zapustiti za seboj in ustvarimo prostor za novo. Kajti čaka nas posebno leto, ki nosi v sebi numereološki zapis dvojic.Leto 2022 je povezano z modrimi jabolki in Marijo Magdaleno. Le na vsakih 100 let imamo čast prebuditi zavest nje v sebi in sprejeti njeno posvetitetv. Naj se čarobno leto prične.Severni vozel nas bo vodil do brutalnega rezanja zastarelih in odvisnih vezi. To je leto preobrazb skozi odnose. Čustveno se pripravite na šoke, ti bodo najmočnejši ko ta vozel 17.marca.2022 vstopi v znamenje ovna in traja vse do omenjenega 12.julija 2022.Kot trnuljčice se bomo zbudili iz sna in se pričeli zavedati sebe in svojih želja ter omejitev. Hiteli bomo ostro postavljati meje celemu svetu okrog sebe. Druge bomo doživljali zelo egoistično, a ne pozabimo da so drugi le naša ogledala. Pojavilo se bo veliko dilem. Bodimo nežni do sebe in drugih.

Djotiš napoved za 2022 po znamenjih

Ozvezdje Krittike nas bo izbrusilo kot diamant. Da bi ta dobil lesk bomo v drugi polovici leta v odnosih doživljali razna poniževanja. Kot otrok, ki preraste maternico in mora čez proces rojstva – bolečine da zaživi. Iz počutja utesnenosti v okolju, ki nas omejuje, bomo lastno stisko projecirali na druge. Enostavno Bharani v kateri se bo nahaja severni vozel bo želel transformacijo zavesti.

Jupiter se bo 13.4.2022 premakne v ribi v svoje znamenje in bo poskrbel, da se pojavijo osebe kot so mati Tereza, ki želijo pomagat, narediti nekaj dobrega za druge. Objame nas novi val svetovnih učiteljev in dviga zavesti. Verjame se da bodo to tudi ženske učiteljice, ki bodo delovale v skupno dobro.

Saturn pa se bo 29.4.2022 za dve leti in pol premaknil v znamenje vodnarja. Tokrat bomo veseli, da kljubujemo in naredimo to kar se nam reče da ne smemo. Iskali bomo svobodo zase. Na kakšen način, pa je dobro da pokažimo več filozofskega duha in globine ter diplomacije, ko zahtevamo svobodo zase.

V Novo leto še vedno vstopamo preko vzhodne device. Zato se Slovenci in del Europe še vedno zatekamo v delo, da bi si preko njega povečali pomanjklaj pomembnosti. Malce v razmislek. Leto 2022 nas bo bolj odpiralo naravi in povezalo z njo. Veliko vlogo bodo imele tudi živali v tem letu za nas. Obrnimo se na njih ko bomo čustveno iratibilni.

Vstop v leto 2022 se dogodi preko Lune, ki je občutliva in s tem čustveno zaznamuje celo leto. V sebi bomo kuhali čustva in bili čustveno eksplozivni in brez solz in zamer ne bo šlo. Čustveno sprmenljivo bomo odreagirali, ker nas bo dosti stvari čustveno prizadelo. Duhovna preobrazba pomaga.

Pomembno je da ne razmišljamo kaj lahko še dobimo. Razmišljamo kaj lahko damo. Čaka nas uspeh v odnosih in občutenje globoke srčne izpolnjenosti, povezanosti z modro linijo njenega učenja.

Kmalu po prihodu Pollyanne v mestece v Vermontu, je s svojo ognjevitostjo in dobro voljo spremenila vso skupnost. Bolni so ozdraveli, osamljeni so našli prijatelje in ljubezen, nesrečni zakoni so bili rešeni. Vsi so pričeli na živjenje gledati z njegove svetle strani. Pollyanna je morda brezupno sentimentalen, staromoden in zastarel roman, vendar pa je vreden razmisleka. Morda je prav tisto zlato zrno, o katerem morate vsi meditirati v letu 2022!

Djotiš napoved za 2022 po znamenjih

Djotiš napoved 2022 po znamenjih
Devica
Priložnost za poslovni uspeh vam bo dan na skrivnosten način. Obrnite se na sodelovanje s starejšimi ljudmi v poslu. Veliko boste delali to leto. Del denarja namenite za pomoč drugim, tudi če vam ga je težko oddvojiti. Partner vas bo podpiral pri delu. Finančna pomoč lahko pride tudi z njegove strani, če ga boste angažirale. Drugače bodo nesoglasja v partnerstvu to leto zelo prisotna. Aktivno delajte na sebi. Priporoča se saj eno romanje v tem letu ali duhovni študij. Za vedro razpoloženje uma in duha poskrbite, da ste dovolj fizično aktivni v športu.

Tehtnica
V družini in na poslu bo prihajalo do čustvenih situacij, ki vam ne bodo po godu. Zato bo v vaši komunikaciji zaznati več nestrpnosti, odrezavosti in razburjanja. Potrebujete čas zase. Usmerite se na razvajanje svojega telesa in čustev. Zagotovite si detox program in spremembo v prehrani. Obiščite ajurvedskega zdravnika ali nutricionista, ki vam bo s svetovanjem prehrane pomagal vzpostaviti ravnovesje telesa in duha. Tako se boste vrnili prenovljeni v nove tire, kajti le tako boste lahko blesteli doma in v službi. V kolikor pričakujete otroka, bo to za vas posebno učenje.

Škorpijon
V letu 2022 vas bodo izdala čustva. Vse bo prišlo na plano, kar ste uspeli dolga leta skrivati pred drugimi, tudi pred seboj. V letu 2022 se boste morali soočiti s svojimi čustvi in strahovi ter travmami. Pomembno je, da se soočanja ne bojite. Partner vam bo hvaležen, ko boste bolj spregovorili o sebi. A zavedajte se, da preobrazbo, ki jo doživljate močno občuti tudi vaš partner, zato mu prizanesite. Čas je, da oprostite mami in s tem izboljšate svoj odnos do žensk. Zdravje vam bo dobro služilo. Leto 2022 bo za vas zelo posebno ker razmišljate, da bi naredilo veliko delo za druge. Želite, da bi se vas po vaših dejanjih spominl ves svet. Sedaj je čas.

Strelec
Za vas bo to enostavno leto zabave in denarja. Prekinjenih odnosov s prijatelji ne boste obžalovali. Zanimala vas bodo bolj potovanja in raziskovanja. Želeli si boste nenavadnih daljnih potovanj. Priporoča se vam tujina. Če boste vlagali v nepremičnine naj bo ta nepremičnina v tujini. Drugače imate lahko težave z investicijo in ne bo tako kot se je na začetku kazalo. Opravite tudi s občutkom krivde, ki ga s seboj nosite po ženski liniji. Čas je, da prerastete ta vzorec.

Djotiš napoved za 2022 po znamenjih

Kozorog
Leto 2022 bo zelo srečno za vas. Življenje boste pričeli gledati bolj lahkotno in radostno. Vnesli boste več humorja in se bolj prepustili uživanju s prijatelji. V druženju ne posvečajte pozornosti njihovim temnim platem. Vi ste svetla oseba. Dobro pa je da se v letu 2022 sprehodite v popolni temi ob polni luni po naravi. Bolj boste razumeli dva principa svetlobe in teme in v svoj krog pričeli spuščati več ljudi. Vaše misli občutijo tudi drugi, zato bodite pozorni. Zaljubili se boste in oseba bo izboljšala vaš status.

Vodnar
Če ste do sedaj bili navajeni živeti kot samotar, pa leto 2022 za vas pripravlja spremembe. V vaše življenje prihaja določena oseba. Ali bo to partner, učitelj, sodelavec,… preveč vam se ne smem razkriti, saj bi informacijo takoj izkoristili, da se tej osebi izognete in ohranite svoj udoben samotni otoček. Čas je da se posvetite naravi in hribom. Posebno gozdovom. Tu je lahko za vas velik vir dohodka, ali vir idej, ki bodo dobile veliko podpore da se udejanijo. Svet vam dejansko leži pred nogami. Izrazite hvaležnost.

Riba
Čas je za izredno velike poslovne podvige. Vi ste duhovni učitelj. Sledilo vam bo še več ljudi. Ni važno ali učite ali prodajate izdelke, vedno vas bodo ljudje iskali, ker čutijo da jim želite dobro, da ste vesela, iskrena duša, ki zagovarja resnico. Na popotovanje povedite ljudi. Učite jih duhovnih resnic. Za svojo dušo si privoščite nenavadna potovanja, romanja, povezana s čaščenjem ženske energije.

Oven
Življenje si boste uredili po svoje. Imeli boste ekstremno veliko energije v letu 2022. Težko se bo odločiti katero od idej bi prej udejanili. Partnerja se boste naveličali, a vedite da je on ključen, da oddelate svojo preteklo karmo. Dobro ga je na čase tudi poslušati. Čeprav v letu 2022 vam bo dovolj poslušanja kakršnih koli navodil. Vi veste zase in za druge najbolje. Pazite da ne boste svoje volje vsiljevali drugim, saj bi lahko zanetili strašen prepir. V letu 2022 boste morali zavihati rokave. Čaka vas veliko dela. Na poslu boste lahko napredovali če boste brzdali svoj emocije.

Djotiš napoved za 2022 po znamenjih

Bik
Z družino boste preživljali srečne trenutke, medtem ko se obetajo vam spremembe v odnosih in službi. Čeprav ste zemeljsko znamenje bo vaše življenje postalo roll cast oder. Morali si boste priznati, da vsega ne zmorete sami in pričeti deligirati drugim. V odnose stopajte z večjim zaupanjem. Nova poznanstva v letu 2022 bodo zelo vplivala na vas osebno in vas spreminjala. Če bo kdo boste prav vi tisti, ki boste vedeli da je porebna zmernost in potrpljenje, da se pride daleč.

Dvojček
Leto 2022 je ugodno za vas za nove romace in življenskega partnerja. V življenju boste začeli stvari prizemljevati. Pričeli boste uresničevati svoje ideje in ideale. V ta namen se boste dodatno izobraževali, da bi dosegli napredovanje. Svoja znanja delite dalje, saj ljudje čakajo vašo pomoč. Vedite da ste navdih drugim. Ne pozabite na red in čistočo in redno mentalno higieno.

Rak
V letu 2022 se boste še globje povezali s vojo družino in otroki. Člani družine vas bodo občutili kot glavo in avtoriteto družine. S svojim vzgledom jim boste kazali kako priti do cilja v kateri koli zadevi. To je leto vašega uspeha, čeprav se bodo kresale iskrice v odnosih in ko vas bodo drugi občudovali, sami na čase ne boste znali biti srečni kljuub svojim uspehom, ki jih boste dosegli. Praznujte življenje, to kar ste v letu 2022!

Lev 
Leto 2022 je za vas zelo plodno in ustvarjalno. Svoje spomine in dosežke boste drugim predstavili na zelo kreativni način. To vas bo osrečilo v duši in dosegli boste notranji duševni mir, brž ko se boste znali spoprijeti z zahtevami vašega doma in kritikami domačih. Svoje otroke ljubite neizmerno. V letu 2022 bodo na površje prišle stare zadeve za razreševanje, ki pa so dobrodošle, da bi poglobili vaš ljubeči odnos z otroki. Tako otroci kot partner vas ves čas podpirajo, da bi vam dali vedeti da vam pripada prvo mesto v družini. Bodite hvaležni in opazite njihovo podporo. Bogato jih obdarujte. Za posel ne skrbite, ker vam po tekel kot po maslu.

Djotiš napoved za 2022 po znamenjih

Afirmacije za leto 2022:
Cenim sodelovanje z ljudmi vseh starosti.
Spoštljiv in prijateljski sem do vseh ljudi.
Vem kaj potrebujem in želim, česa ne v čustvenih odnosih.
Globoko spoštujem in cenim načelo prijateljstva in ljubezni, ki ju vnašam v odnose.
Drugi so moje ogledalo, s sprejamanjem ogledal duhovno spreminjam sebe.
V mojem srcu je prostor za ljubezen in zahvalo.

Pridobite svojo djotiš analizo za priložnosti v letu 2022

Djotiš analiza 2022

Pridobite si dragoceno astrološko znanje 

Akademija djotiša

Djotiš tečaji

šola djotiša LIFE VEDA

Minimalizem v letu 2021

Minimalizem je vse bolj v trendu v letu 2021, saj prinaša večji notranji mir od nenehnega zadovoljevanja želja z nakupi.Težko si predstavljamo, da bi družina z dvema zaposlenima staršema in otrokoma imela v lasti manj kot 100 stvari, vključno s pohištvom in avtomobilom.  

Tisti, ki minimalizem živijo, ga občutijo kot svobodo. Svoboda od lastnine, misli, strahov, stresa, odnosov, ki nas vežejo nase in obremenjujejo. Minimalizem je stanje duha, ki je osvobojen nepotrebne navlake. Materialne ali duševne.

minimalizem v letu 2021

Že stari Grki so poznali minimalizem. Knjiga Minimalizem avtorice Erice Layne zelo slikovito opiše njegova načela. Ko potrošništvo dosega svoj vrhunec, in moramo imeti vedno več, je izgorelost del vsakdana. Obdajajo nas reklamna sporočila, ki nam govorijo, kaj moramo kupiti ali imeti, kako moramo izgledati ali kaj naj počnemo. Če ne filtriramo čez sito lastnih potreb in želja, se hitro ujamemo v prepričanju, da nimamo dovolj. Kar pa ima za posledico občutenje nezadovoljstva in neizpolnjenosti.

Vse več ljudi prihaja do točke, ko se zaveda tega.

Ste opazili, da se bolje počutimo po kakšni »čistki«? Ko odstranimo stare kose oblačil, staro dekoracijo v stanovanju, staro šaro v sobi za odlaganje.

Minimalizem nas uči, da zavestno se odločamo, kaj bomo kupili in česa ne, oziroma kaj potrebujemo in česa ne. Prav tako se zavestno se odločamo koliko časa bomo posvetili sebi, drugim, preživljanju na spletu, ….

Ko se pričnemo zavedati, da nas materialne stvari dušijo, namesto zadovoljujejo smo pripravljeni razmišljati razmišljanje o sebi in svojih potrebah ter o svojih vrednotah.

minimalizem v letu 2021
Svoje otroke učimo minimalizma predvsem z zgledom. Seveda namesto neomejene količine igrač ali oblačil ter drugih materialnih stvari jim posvetimo raje svoj čas. Naprimer ko nam otrok reče, da si želi tablico, mu lahko odgovorimo z vprašanjem: »Pa jo potrebuješ?« Njihovi argument je, da si jo želi, ker jo imajo tudi njegovi sošolci. Pomagamo jim razumeti kaj je želja in kaj potreba, da ločijo med njima. Dobro je da se otrok začne učiti, da je nemogoče izpolniti vse želje, ali potrebe, ki so umetno ustvarjene.

Letos 2021 je trend minimalizma vse bolj v porastu, saj si vsi želimo več notranjega miru, občutenja sreče in zadovoljstva.

Kozmos nas podpira in zelo ugoden čas, da pričnemo uvajati minimalizem v svoje življenje je od 14.marca do 13.aprila 2021.
Preverimo svoje omare, police, škatle, ….predvsem klet in podstrešje in spustimo stvari iz svojega življenja, ki nam ne koristijo več.

Priporočamo sledečo  literaturo za ideje, smernice in učenje minimalizma:

Knjige o minimalizmu:
Minimalizem, Erice Layne
Minimalizem, živeti s smislom, Millburn in Nicodemus

Dokumentarec:
Minimalizem: dokumentarec o pomembnih stvareh v življenju (Minimalism: A Documentary About The Important Things)
Prava cena (The True Cost),
Mož brez vpliva (No Impact Man).

 

 

Pripovedovanje zgodb – deljenje družinskih zgodb z otroki

Če otrokom pripovedujete zgodbe, jim pomagate razvijati intelekt, pismenost in podprete njegov čustveni razvoj. Študije so pokazale, da otroci, ki so vešči branja prihajajo iz družin, kjer se ustni jezik uporablja na različne načine – in pripovedovanje zgodb je ena izmed njih.

Zakaj pripovedovati svojo družinsko zgodbo otroku?
Družinske zgodbe so odličen način, da komunicirate in se povežete s svojimi otroki. Vrednote v zgodbi se prenesejo tudi na otroke. Neprecenljiva izkušnja preko družinske zgodbe, bo otroku pomagala oblikovati močne spomine, ki jih bo imel vse življenje.

pripovedovanje zgodb

Različne vrste družinskih zgodb
Obstajajo različne družinske zgodbe, ki jih otroci radi poslušajo:
Zgodbe o otroških izkušnjah staršev in starih staršev. Igre, ki ste jih igrali, zabava, ki ste jo imeli, težave, v katere ste se znašli, prijetna presenečenja in lekcije, ki ste si jih naučili.
Otroku opišite njihov dan rojstva, priprave pred rojstvom – o številnih stvareh, ki ste jih morali načrtovati, kupiti in pripraviti samo za njih. Ne pozabite, počutiti se morajo pomembne. Ne omenjajte pa koliko težav so vam povzročili, razen če bo zgodba sprožila smeh!

Kako začeti?
Sledite 4 preprostim korakom:
1.) Vzemite si nekaj časa, da razmislite o svojem otroštvu in izkušnjah, ki so jih starši ali stari starši delili z vami.
2.) Napišite stvari, ki bi radi, da bi se jih zapomnili vaši otroci. To so dogodki, ki jih morate vključiti v svojo zgodbo.
3.) Izberite primeren čas in kraj, kjer boste lahko udobno pripovedovali zgodbo.
4.) Zgodbo delite z otroki, ko ste vsi sproščeni in pripravljeni uživati.
pripovedovanje zgodb

Knjige za za navdih kako pripovedovati družinsko zgodbo
Če potrebujete pomoč, poiščite navdih v knjigah:

1.) Moč in obljuba družinskega pripovedovanja zgodb, Eileen Silva Kindig, Intervarsity Press (Downers Grove, Illinois)
2.) Črne ovce in poljubljanje bratrancev – Kako nas oblikujejo naše družinske zgodbe, avtor Elizabeth Stone, Penguin Books (ZDA)
3.) Pripovedovanje lastnih zgodb – Za pripovedovanje zgodb v družini in učilnici, javni nastop in osebno pisanje dnevnika, Donalda Davis, August House (Little Rock)