Pomlad – idealen čas za razstrupljanje telesa

Razstrupljanje ali umetnost izločanja toksinov iz telesa je koncept, globoko zakoreninjen v ajurvedskih praksah. Ajurveda dojema telo kot sotočje fizičnih, mentalnih in duhovnih elementov, pri čemer je razstrupljanje ključna praksa za odstranjevanje ame – strupenih snovi, nakopičenih zaradi nepravilne prehrane, življenjskega sloga in stresa. To čiščenje presega fizično, spodbuja mentalno jasnost in čustveno ravnovesje ter se tako ujema z ajurvedskim pogledom na celostno zdravje.

Pri tem je bistvenega pomena ohranjanje ravnovesja med došami – Vata, Pitta in Kapha. Zato pri razstrupljanju ne gre le za to, kaj odstranimo, ampak, za nego našega telesa in duha s tem, kar je resnično v harmoniji z našim naravnim stanjem.

Razstrupljanje v ajurvedi ni univerzalni režim, ampak niansiran, cikličen proces, globoko povezan z naravnimi ritmi našega telesa in letnimi časi. Pomlad, na primer, velja za idealen čas za razstrupljanje, saj je usklajena z naravnim ciklom obnavljanja. Ajurveda pa nas uči tudi prisluhniti svojemu telesu, prepoznati znake nakopičenih toksinov, kot so utrujenost, razdražljivost in fizično nelagodje, kar signalizira potrebo po razstrupljanju ne glede na letni čas.

Načela ajurvedskega razstrupljanja presegajo zgolj fizično čiščenje, spodbujajo simbiotični odnos z našim okoljem in premišljen pristop k življenju. Uči nas uskladiti našo prehrano in življenjski slog s tipom doše in spreminjajočimi se letnimi časi ter zagovarja uravnotežen, zmeren pristop k razstrupljanju, ki spoštuje posebne potrebe in meje našega telesa.

Ko se podamo na pot razstrupljanja, se moramo zavedati morebitnih nevarnosti. Z modrostjo ajurvede, kot našim vodilom, poudarjamo nepogrešljivo vlogo posvetovanja z ajurvedskim zdravnikom, ki zagotavlja, da naše potovanje razstrupljanja ni le učinkovito, ampak tudi varno in prilagojeno naši edinstveni konstituciji.

Ključna hrana, zelišča in pijače za ajurvedsko razstrupljanje

Ajurvedski pristop k razstrupljanju ne poudarja le izločanja toksinov, temveč negovanje telesa in duha s skrbno izbiro hrane, zelišč in pijač. Ti elementi niso izbrani samo zaradi svojih razstrupljevalnih lastnosti, ampak tudi zaradi svoje sposobnosti uravnovešanja doš – Vata, Pitta in Kapha – kar zagotavlja celostno pot do dobrega počutja.

Živila za ajurvedsko razstrupljanje

Ajurveda nas uči, da je naša prehrana temelj dobrega zdravja. Za razstrupljanje priporoča preprosto satvično dieto, ki je lahka za prebavni sistem, in spodbuja notranjo čistost. To vključuje:

 • Polnozrnate žitarice: kvinoja, basmati riž in ječmen zagotavljajo prehrano, ne da bi preobremenili prebavni sistem.
 • Stročnice: Zlasti fižol mungo je v ajurvedi zelo cenjen zaradi svojih razstrupljevalnih lastnosti in lahke prebavljivosti.
 • Sezonska zelenjava in sadje: Ajurveda daje velik poudarek sezonskemu prehranjevanju, pri čemer so listnata zelenjava, pesa in jabolka odlična izbira za razstrupljanje.
 • Ghee: Ghee, ki velja za hrano in zdravilo, se uporablja za izboljšanje prebave in pomoč pri izločanju toksinov.

Zelišča za ajurvedsko razstrupljanje

Zelišča igrajo ključno vlogo v ajurvedski medicini, uporabljajo se tako v prehranskih kot medicinskih kontekstih za spodbujanje razstrupljanja:

 • Triphala: osnova ajurvedske medicine, kombinacija treh sadežev, pomaga pri prebavi in je znana po svojih nežnih učinkih razstrupljanja.
 • Neem: znan po svojih čistilnih lastnostih, pomaga čistiti kri in podpira zdrav imunski odziv.
 • Kurkuma: kurkuma s svojimi protivnetnimi lastnostmi podpira delovanje jeter in pomaga pri procesu razstrupljanja.

Napitki za ajurvedsko razstrupljanje

Hidracija je ključnega pomena pri ajurvedskem razstrupljanju, pri čemer se za izboljšanje procesa priporočajo posebne pijače:

 • Topla voda: dan začnemo s toplo vodo, po možnosti z nekaj soka limone. To spodbuja prebavo in pomaga pri naravnem procesu razstrupljanja.
 • Zeliščni čaji: ingverjev čaj spodbuja prebavo, čaj iz sladkega korena pa podpira dihala. Čaj 3xK (kumina, koriander in komarček) je še posebej priporočljiv zaradi razstrupljevalnih in pozitivnih učinkov na prebavo.
 • Razstrupljevalne pijače: srkanje začinjene vode za razstrupljanje ali pijač, prepojenih z zelišči, kot je tulsi, lahko pospeši naravne procese razstrupljanja telesa čez dan.

Potencialne nevarnosti razstrupljanja

Medtem ko so ajurvedske prakse razstrupljanja zasnovane tako, da so nežne in nas podpirajo, je ključnega pomena, da k razstrupljanju pristopite ozaveščeno in previdno. Če je razstrupljanje napačno ali ekstremno, lahko povzroči neželene posledice:

 • Dehidracija in pomanjkanje hranil: agresivni režimi postenja ali razstrupljanja lahko vodijo do neravnovesja bistvenih hranil in hidracije.
 • Motnje telesnih funkcij: pretirano razstrupljanje lahko poruši naravno ravnovesje telesnih sistemov, kar povzroči prebavne težave in presnovne motnje.
 • Odvisnost od razstrupljanja: Obstaja tveganje, da se razvije nezdrava osredotočenost na razstrupljanje, zaradi česar posamezniki zanemarjajo širše prehranjevalne in življenjske navade, ki so bistvene za splošno zdravje.

Vloga ajurvedskega zdravnika pri razstrupljanju

Odpraviti se na pot razstrupljanja brez ustreznega vodenja lahko primerjamo z navigacijo po zapletenem labirintu brez zemljevida. To poudarja ključno vlogo ajurvedskega zdravnika ali praktikanta, ki lahko ponudi:

 • Prilagojene ocene: prilagajanje načrtov razstrupljanja vašemu edinstvenemu ravnovesju doše in zdravstvenemu stanju, s čimer zagotovite, da postopek podpira vaše zdravje, namesto da ga moti.
 • Varne in učinkovite prakse: smernice za varno vključevanje razstrupljevalnih živil, zelišč in praks v vaš življenjski slog, zmanjševanje morebitnih tveganj.
 • Holistično podpora: nasveti, ki presegajo razstrupljanje in vključujejo prehranska priporočila, spremembe življenjskega sloga in prakse duševnega zdravja za podporo splošnega dobrega počutja.

Ajurvedsko razstrupljanje ponuja pot do čiščenja in prenove, ki je hkrati globoka in negovalna. Vendar je to potovanje, ki zahteva spoštovanje naravnih telesnih ritmov in razumevanje lastnih edinstvenih konstitucijskih potreb. S pristopom k razstrupljanju s pozornostjo, zmernostjo in strokovnim vodstvom lahko izkoristimo starodavno modrost ajurvede za podporo našega zdravja in dobrega počutja v današnjem svetu.

Kako si z ajurvedo pomagamo pri utrujenosti?

Uravnovešanje doš: Pri utrujenosti se pogosto obravnavajo neravnovesja v vata doši. Prakse, kot so masaže s toplim oljem (Abhyanga) in uživanje tople, hranljive hrane, lahko pomagajo uravnotežiti vato.

Dieta in prehrana: Ajurveda poudarja prehrano, ki ustreza vašemu tipu telesa (doša). Vključitev lahko prebavljive, tople in hranljive hrane lahko pomaga ohranjati raven energije. Priporočljivo je tudi izogibanje težki, hladni in predelani hrani.

Zeliščni pripravki: Ajurvedska zelišča, kot so Ashwagandha, Shatavari in Brahmi, so znana po svojih adaptogenih lastnostih, ki lahko pomagajo telesu pri prilagajanju na stres in utrujenost. Priporočljivo je, da se posvetujete z ajurvedskim zdravnikom, da določite prava zelišča za vašo postavo.
Joga in pranajama: Vključevanje nežnih položajev joge in pranajame (dihalne vaje) lahko pomaga uravnovesiti energijo v telesu, izboljša prekrvavitev in ublaži utrujenost.

Ustrezen počitek: Ajurveda poudarja pomen zadostnega in kakovostnega spanca. Vzpostavitev redne spalne rutine in ustvarjanje pomirjujočega okolja pred spanjem lahko prispeva k boljšemu počitku.

 

November: Čas za vnos zdravih maščob in ohranjanje toplote

Ajurvedski nasveti za november

V ajurvedi se november povezuje z došo Vata, ki je povezana s suhostjo, gibljivostjo in hladnostjo.

V tem času je pomembno, da se osredotočimo na ohranjanje toplote in vlage v telesu.

Naš apetit je na vrhuncu in agni (prebavni ogenj) gori močneje. Zato spontano želi nakupičiti maščobo, potrebno, da se okrepi in in zaščiti pred mrazom.

Ajurveda odsvetuje post in razstrupljanje v novembru v vata obdobju, ker lahko vodi do oslabljenega imunskega sistema in bolezni. To tudi ni čas za diete z nizko vsebnostjo maščob. Prav nasprotno, povečati moramo vnos zdravih maščob, kot so sezamovo olje, oljčno olje, maslo, ghee in oreščki.

Kaj jesti v novembru?

V novembru uživajmo v hrani, ki greje in je hranljiva. Bogata naj bo z maščobami, ogljikovimi hidrati in beljakovinami:

 • Maslo, ghee in druga zdrava maščoba.
 • Olje, kot so sezamovo olje, oljčno olje in kokosovo olje.
 • Žitarice, kot so ječmen, oves in pšenica.
 • Stročnice, kot so fižol, leča in čičerika.
 • Meso, kot so piščanec, govedina in ribe.
 • Zelenjava, kot so korenje, krompir in buče.
 • Izogibajte lahki in hladni hrani, kot so solate, sladoled in gazirane pijače.

Kako v novembru poskrbimo zase?

 • Redno uživamo tople tekočine, kot so čaj, juha in kompot.
 • Uporabljamo vlažilnik zraka v zaprtih prostorih.
 • Izvajamo redno vadbo, ki ni prenaporna.
 • Preživimo čas v naravi.
 • Si dovolimo dovolj spanja.

Zjutraj si vzemite čas za kopel ali tuš z vročo vodo. To pomaga, da se boste ogreli in sprostili. Vsako večer pa si pred spanjem privoščite masažo z grelnim oljem, ki vas sprosti in pripravi na spanje. Preživite nekaj časa v naravi. Svež zrak in sončna svetloba bosta pomagala, da boste ostali zdravi in srečni.

Kaj morate vedeti, če imate Vata konstitucijo?
Če imate Vata konstitucijo, ste še posebej občutljivi na suhost in hladnost. V tem času je pomembno, da še posebej poskrbite za to, da ostanete hidrirani in toplo oblečeni.

Tukaj je nekaj dodatnih nasvetov za Vata posameznike:

 • Pijte veliko tople vode z limono, ingverjem in medom.
 • Vsak dan izvajajte Abhyanga, masažo z oljem.
 • Uporabljajte Nasya Oil, ajurvedsko nosno olje.
 • Ne izpuščajte obrokov.
 • Dajte prednost hrani, ki je grelna, hranljiva in težka.
 • Pojdite v posteljo zgodaj.

Pittam bo koristilo hladnejše vreme in krajši dnevni svetlobni čas, privoščijo naj si gosto, težko in mehko hrano. Telovaditi morajo redno, vendar se izogibati vsemu, kar je zelo naporno.

Kapha posamezniki lahko v tem času zapadejo v neravnovesje, če pretiravajo s prehranjevanjem in postanejo lenobni. Pomembno je, da se redno gibljejo in se izpostavljajo soncu.

Pitru Paksha – prisotnost duš prednikov

Pitru Paksha

Dragi učenci in tisti, ki jih zanima Jyotish.

“Tišina prinaša modrost prednikov.”
“Spomnite se modrosti svojih prednikov, da bi postali modri.”
“Zanemarjanje prednikov prinaša nesrečo in bolezen.”

Vsako leto (na severni polobli) praznujemo Pitru Paksha.
To jesen od 29. septembra do 14. oktobra 2023.

Duše prednikov, ki so obtičale v posmrtnem prehodu (zaradi želja in pomanjkanja duhovne prakse), se bodo v naslednjih dneh poskušale ponovno povezati z vami ali vašo družino.

Počutili se boste izčrpani, razdraženi, depresivni … zaradi vibracij energijskega pritiska milijard duš prednikov in tistih, s katerimi imate karmično vez.

To edinstveno obdobje je priložnost za vas, da pomagate dušam svojih prednikov v posmrtnem prehodu. Tako kot služite svojim staršem in sorodnikom, imate tudi določene dolžnosti do njih, čeprav so že umrli.

Znaki, da duše prednikov prosijo za vašo pomoč:

 • nekateri člani vaše družine se nenehno soočajo s težavami,
 • predniki ali kače pridejo v vaše sanje,
 • ista vrana večkrat obišče vaš dom.

Kaj lahko storite, da pomagate svojim prednikom?

 • Pojte ime Shrī Gurudev Datta.
 • Izvedite ritual Shrāddha (vere).

Obred Shrāddha je treba izvajati vsak dan ali vsaj en dan med štirinajstdnevnim obdobjem Pitrupakshe, med postom. Ne izvajajte ga, če imate menstrualni ciklus.

1. korak: Ponudite hrano

Na zlatem, srebrnem ali bakrenem krožniku ponudite dušen riž, pomešan s črnim sezamom in kozarec vode. Pustite ga zunaj hiše: na balkonu, na dvorišču … Najboljši čas, da hrano ponudite prednikom, je med 11. in 16. uro.

 

2. korak: Molite za prednike

Molite in se pogovorite s predniki, naj pridejo prevzeti daritev. Molite k božanstvu Dattatreya, da bi duše vaših prednikov lahko uživale v obroku. Običajno pridejo v obliki vran.

 

 

3. korak: Ponudite vodo

Vzemite travo in jo zavežite kot prstan okoli desnega prstanca, medtem ko ste obrnjeni proti jugu. Med desnim palcem in kazalcem počasi nalijte vodo tako, da v levi roki držite kozarec vode. Voda naj teče na krožnik.

 

4. korak: Raztrosite daritev

Če vrana ni pojedla hrane do poznega popoldneva, jo je treba pred sončnim zahodom raztrositi v tekočo vodo. Če to ni mogoče, jo lahko raztrosite tudi v jezero ali zakopljete v zemljo. Ne nosite ostankov nazaj v hišo.

Če želite, prosim delite svoje izkušnje.

Ali veste, kateri planet predstavlja vaše prednike?

Odgovore pošljite na: salon@lineja.si.

Naslednja tema bo Sade Sati.

Ajurvedska prehranska podpora pri osteoporozi

Ajurvedska prehranska podpora pri osteoporozi

Lanena in sezamova semena, semena črne kumine, oreški, mlečni izdelki, hladno stiskano oljčno olje, temnolistnata zelenjava so živila, ki varujejo vaš organizem pred osteoporozo in blažijo njene posledice. K ajurvedski podpori pri osteoporozi spada tudi nekaj izbranih eteričnih olj in zelišč. Pomagajo tudi D vitamin, telovadba in ajurvedske terapije.

Sezamovo semena

Sezamova semena in olje so najbolj primerna za Vato. Sezam vsebuje minerale, kot so baker, magnezij, kalcij, omega-3 maščobe in beljakovine, ki so dobre za kostno tkivo. Uporabite lahko mešanico namočenih sezamovih semen ali pa jih potresite po solati.

Črna kumina (Nigella sativa)

Črna kumina je bogata s timokinonom, ki pospešuje celjenje zlomov. Ima antioksidativno in protivnetno delovanje, ki lahko igra določeno vlogo pri zdravljenju osteoporoze, saj je bila ta bolezen kosti povezana z oksidativnim stresom in vnetjem.

Mlečni izdelki

Mleko in mlečni izdelki so prav tako varovalno živilo pred osteoporozo. Polnomastno ekološko mleko, z dodatkom žafrana, kurkume, datljev in mandljev je odličen napitek za pred spanjem.

Oreščki

Koristni so mandlji, orehi ali pistacije. Orehi so bogati s kalcijem, magnezijem, omega 3 maščobnimi kislinami, vitaminom D12, vitaminom B6, fosforjem in folatom.

Lanena semena

Semena so bogata z beljakovinami, vlakninami in omega 3 maščobnimi kislinami. Vsebujejo tudi visoko koncentracijo α-linolenske kisline in kalcija, ki lahko izjemno izboljša zdravje vaših kosti.

Deviško oljčno olje

Tako kot sezamovo olje je tudi deviško oljčno olje najboljše za osteoporozo.

Zelena zelenjava

Če želite preprečiti osteoporozo, uživajte temno listnata zelenjava, kot so bok choy, kitajsko zelje, ohrovt, zelena zelenjava, repa, špinača, zelena pesa, okra, artičoke.

Eterična olja

Olja poprove mete, evkaliptusa, ciprese in limonske trave so koristna pri osteoporozi. Nekaj kapljic zmešajte z nosilnim oljem, kot je sezamovo olje ali kokosovo olje, in nanesite na vsa boleča področja.

Zelišča

Koristni so rdeči žajbelj (Salvia miltiorrhiza), timijan in kurkuma. Fitoestrogenska zelišča, kot so Šatavari (Racemoses špargljev), Ardžuna (Terminalia Arjuna), Ašvaganda (indijski ginseng) in druge ajurvedska zelišča in zeliščne mešanice.

Vit D

Vitamin D pomaga pri absorpciji kalcija. Telo proizvaja vitamin D, ko je izpostavljeno sončni svetlobi, dobi pa ga tudi prek hrane, na primer morske hrane in jajc.

Telovadba

Kot pravi pregovor, uporabite ali izgubite. Vaje z zmerno intenzivnostjo in tiste z utežmi ustvarjajo stres na kosteh in sklepih, kar pomaga pri nastajanju kosti. Ajurveda pravi, da to pomaga pri spodbujanju agina/specifičnega kostnega tkiva -asthi dhatu- kar predstavlja sam metabolizem kosti.

Ajurvedske terapije

Masaža z oljem – Abhyanga – se v ajurvedi zelo priporoča kot del dnevne rutine. Zelo vam bo koristilo, če jo boste vključili v svojo rutino vsaj enkrat na teden.

Pri metodi Anuvasana Basti v črevesju dlje časa zadržujete maščobo ali ghee. To je najučinkovitejši basti tretma za kostno tkivo in sprostitev mišic ter za pomiritev uma. Podobno lahko tretmaja, kot sta Abhyanga ali Kati Basti, povečata moč in gibljivost telesnih sklepov.