Pripovedovanje zgodb – deljenje družinskih zgodb z otroki

Če otrokom pripovedujete zgodbe, jim pomagate razvijati intelekt, pismenost in podprete njegov čustveni razvoj. Študije so pokazale, da otroci, ki so vešči branja prihajajo iz družin, kjer se ustni jezik uporablja na različne načine – in pripovedovanje zgodb je ena izmed njih.

Zakaj pripovedovati svojo družinsko zgodbo otroku?
Družinske zgodbe so odličen način, da komunicirate in se povežete s svojimi otroki. Vrednote v zgodbi se prenesejo tudi na otroke. Neprecenljiva izkušnja preko družinske zgodbe, bo otroku pomagala oblikovati močne spomine, ki jih bo imel vse življenje.

pripovedovanje zgodb

Različne vrste družinskih zgodb
Obstajajo različne družinske zgodbe, ki jih otroci radi poslušajo:
Zgodbe o otroških izkušnjah staršev in starih staršev. Igre, ki ste jih igrali, zabava, ki ste jo imeli, težave, v katere ste se znašli, prijetna presenečenja in lekcije, ki ste si jih naučili.
Otroku opišite njihov dan rojstva, priprave pred rojstvom – o številnih stvareh, ki ste jih morali načrtovati, kupiti in pripraviti samo za njih. Ne pozabite, počutiti se morajo pomembne. Ne omenjajte pa koliko težav so vam povzročili, razen če bo zgodba sprožila smeh!

Kako začeti?
Sledite 4 preprostim korakom:
1.) Vzemite si nekaj časa, da razmislite o svojem otroštvu in izkušnjah, ki so jih starši ali stari starši delili z vami.
2.) Napišite stvari, ki bi radi, da bi se jih zapomnili vaši otroci. To so dogodki, ki jih morate vključiti v svojo zgodbo.
3.) Izberite primeren čas in kraj, kjer boste lahko udobno pripovedovali zgodbo.
4.) Zgodbo delite z otroki, ko ste vsi sproščeni in pripravljeni uživati.
pripovedovanje zgodb

Knjige za za navdih kako pripovedovati družinsko zgodbo
Če potrebujete pomoč, poiščite navdih v knjigah:

1.) Moč in obljuba družinskega pripovedovanja zgodb, Eileen Silva Kindig, Intervarsity Press (Downers Grove, Illinois)
2.) Črne ovce in poljubljanje bratrancev – Kako nas oblikujejo naše družinske zgodbe, avtor Elizabeth Stone, Penguin Books (ZDA)
3.) Pripovedovanje lastnih zgodb – Za pripovedovanje zgodb v družini in učilnici, javni nastop in osebno pisanje dnevnika, Donalda Davis, August House (Little Rock)