Pomlad – sezona kaphe

Pomlad je po ajurvedi sezona kaphe, ker so v tem času najbolj razširjene lastnosti kaphe, kot so teža, hlad in vlažnost.

Pomlad - sezona kaphe

Priporočamo, da sledite splošnim smernicam za uravnoteženje kaphe in zdrav prehod čez pomladansko sezono:

  • Vstajajte zgodaj, še pred sončnim vzhodom.
  • Redna telovadba je bistvenega pomena za spodbujanje prebave in presnove, pospeševanje cirkulacije in pomoč pri sproščanju nakopičene kaphe.
  • Uživajte lahko hrano: spomladi je najbolje jesti lažjo toplo hrano, ki je lahko prebavljiva. To lahko vključuje topla in lahka žita, kot so kvinoja, amarant in proso, pa tudi grelne začimbe, kot so ingver, cimet in črni poper. Priporočljiva je tudi zelenjava, kot so šparglji, listnata zelenjava in pesa, pa tudi stročnice, kot sta fižol mung in fižol adzuki.
  • Izogibajte se težki in mastni hrani – kot so mlečni izdelki, ocvrta hrana ter sladki ali slani prigrizki. Težka in mastna hrana lahko poveča kapho.
    Pijte dovolj tekočine – toplo vodo ali zeliščne čaje. To lahko pomaga izplakniti morebitno nakopičeno kapho in ohraniti telo hidrirano.
  • Uporabite poživljajoča eterična olja, kot so evkaliptus, poprova meta in bazilika. Ta eterična olja lahko pomagajo stimulirati čute in spodbujajo budnost, kar je koristno v sezoni kaphe, ko so prisotni občutki letargije in teže.
  • Poskrbite za svoje telo s suhim krtačenjem kože, inhalacijami in masažo s toplimi olji. To pomaga spodbuditi limfni sistem, pospešiti cirkulacijo in sprostiti nakopičeno kapho.