Kako si z ajurvedo pomagamo pri utrujenosti?

Uravnovešanje doš: Pri utrujenosti se pogosto obravnavajo neravnovesja v vata doši. Prakse, kot so masaže s toplim oljem (Abhyanga) in uživanje tople, hranljive hrane, lahko pomagajo uravnotežiti vato.

Dieta in prehrana: Ajurveda poudarja prehrano, ki ustreza vašemu tipu telesa (doša). Vključitev lahko prebavljive, tople in hranljive hrane lahko pomaga ohranjati raven energije. Priporočljivo je tudi izogibanje težki, hladni in predelani hrani.

Zeliščni pripravki: Ajurvedska zelišča, kot so Ashwagandha, Shatavari in Brahmi, so znana po svojih adaptogenih lastnostih, ki lahko pomagajo telesu pri prilagajanju na stres in utrujenost. Priporočljivo je, da se posvetujete z ajurvedskim zdravnikom, da določite prava zelišča za vašo postavo.
Joga in pranajama: Vključevanje nežnih položajev joge in pranajame (dihalne vaje) lahko pomaga uravnovesiti energijo v telesu, izboljša prekrvavitev in ublaži utrujenost.

Ustrezen počitek: Ajurveda poudarja pomen zadostnega in kakovostnega spanca. Vzpostavitev redne spalne rutine in ustvarjanje pomirjujočega okolja pred spanjem lahko prispeva k boljšemu počitku.